Government Canyon Visitor Center

Making the most of simple materials and technologies traditionally employed by cattle ranchers in livestock pens and fencing, the visitor center is a fitting and sustainable gateway to the 8,600-acre Government Canyon State Natural Area. Guided by green building principles, the design team chose structural materials and systems with paramount consideration of durability, maintenance, and regional reliance.

The primary structure consists of recycled steel pipe, exposed and allowed to rust. Native stone, locally harvested red cedar, and high fly ash concrete are exposed as architectural finishes, providing long life with little maintenance.

In 2007, the American Institute of Architects Committee on the Environment recognized the Government Canyon Visitor Center as a national "Top Ten Green Project."

Project Details

Location

Helotes, TX

Size

4,200 s.f.

Architect

Lake|Flato Architects